Results 1 to 15 of 15

Thread: brake issue: grinding.

  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    23

    brake issue: grinding.

    for the past 2 days ive been hearing my brakes not the squealing hit pitch kind but like a grinding kind like the calipers not releasing all the way. originally it was coming from the left rear but now i can swear im hearing them from all 4 corners:mad:, its especially noticeable when im releasing the brakes from or coming to a stop. the truck is at 93k is it time for a bleed or new fluid? when i swapped the bearings the pads were fine upfront and checked the rears not too long ago they were good too.

  2. #2
    5.7L VORTEC 350 blazin4low's Avatar
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Jax,FL
    Posts
    2,617
    check and make sure one of the metal clips didn't come lose, other than that look for fresh medal shaving
    http://i158.photobucket.com/albums/t114/VortecBlazer/sidredo.jpg
    Tuned by Bland Tuning
    Transmission built by Transbuilderguy on FSC!
    Marine Intake swap by me

  3. #3
    Registered User
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    23
    Quote Originally Posted by blazin4low View Post
    check and make sure one of the metal clips didn't come lose, other than that look for fresh medal shaving
    you talking about the metal clips on the caliper

  4. #4
    5.7L VORTEC 350 blazin4low's Avatar
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Jax,FL
    Posts
    2,617
    yeah
    http://i158.photobucket.com/albums/t114/VortecBlazer/sidredo.jpg
    Tuned by Bland Tuning
    Transmission built by Transbuilderguy on FSC!
    Marine Intake swap by me

  5. #5
    Registered User dragnblazer's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Las Vegas, Nv
    Posts
    2,102
    what year is it? and is it 4 disc or disc in front drum in rear?
    My project thread 89 bagged 2door
    http://www.blazinlow.com/forum/showthread.php?t=68023

    Wife's daily
    2002 chevy blazer 4 door 2wd ls

    My daily
    2000 Gmc jimmy 2 door 5 speed

  6. #6
    Registered User
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Acworth, Ga
    Posts
    151
    I had an issue like this on my old blazer, and I needed new brake hoses. I found that out after I changed everything else and still had the issue.

  7. #7
    5.7L VORTEC 350 blazin4low's Avatar
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Jax,FL
    Posts
    2,617
    Quote Originally Posted by dragnblazer View Post
    what year is it? and is it 4 disc or disc in front drum in rear?
    he has 02 blazer in his profile, I was guessing it was rear disc

    Quote Originally Posted by ookami View Post
    I had an issue like this on my old blazer, and I needed new brake hoses. I found that out after I changed everything else and still had the issue.
    bad line would also cause the blazer to pull in one direction
    http://i158.photobucket.com/albums/t114/VortecBlazer/sidredo.jpg
    Tuned by Bland Tuning
    Transmission built by Transbuilderguy on FSC!
    Marine Intake swap by me

  8. #8
    Registered User
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    23
    found my problem


    the caliper bracket was damaged causing the caliper to stick to the inside rotor it took 45 minutes to get this rotor out.

  9. #9
    AIR RIDE EQUIPPED DavesterJr's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    GA
    Posts
    146
    Ouch! I worked on an Explorer for a friend a couple of months ago that had a rear caliper stick and did the same thing.

  10. #10
    5.7L VORTEC 350 blazin4low's Avatar
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Jax,FL
    Posts
    2,617
    the rear axle I got out of the junkyard had a similar issue, the one caliper was locked out and this is what the rotor looked like



    I had a spare set of calipers and just wanted the axles and the housing for my disc swap
    http://i158.photobucket.com/albums/t114/VortecBlazer/sidredo.jpg
    Tuned by Bland Tuning
    Transmission built by Transbuilderguy on FSC!
    Marine Intake swap by me

  11. #11
    Registered User
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    23
    took forever to find a damm caliper bracket and parts to rebuild the assembly but its working again the left side is grinding now but i got the parts to fix that today.

  12. #12
    5.7L VORTEC 350 blazin4low's Avatar
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Jax,FL
    Posts
    2,617
    where did you find the rebuilt kit???
    http://i158.photobucket.com/albums/t114/VortecBlazer/sidredo.jpg
    Tuned by Bland Tuning
    Transmission built by Transbuilderguy on FSC!
    Marine Intake swap by me

  13. #13
    Registered User
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    23
    Quote Originally Posted by blazin4low View Post
    where did you find the rebuilt kit???
    well neither had all the parts i needed carquest had the shims and napa had the pins rubber boots etc

  14. #14
    5.7L VORTEC 350 blazin4low's Avatar
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Jax,FL
    Posts
    2,617
    did you find the piston seal and boot kit?

    that's the rebuild kit I can't find
    http://i158.photobucket.com/albums/t114/VortecBlazer/sidredo.jpg
    Tuned by Bland Tuning
    Transmission built by Transbuilderguy on FSC!
    Marine Intake swap by me

  15. #15
    Registered User
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    23
    rock auto should have the piston rebuild kit the boot kit i got at carquest. the brakes are good now but the fucker squeals every now and then

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •